Tuala Kami

Jangan Lembapkan Hari Anda

 

Tuala kami dibuat untuk membantu anda beralih daripada bilik mandi dan ke dunia dengan lancar.

Daripada tepukan ringan di muka hingga mengeringkan sehelai rambut, biarkan tuala kami menjalankan tugasnya. Jadi, anda boleh kekal kering.

Terdapat beberapa perasaan yang lebih selesa daripada melangkah keluar dari mandi air panas dan dibalut dengan tuala yang hangat dan gebu. Daripada tuala yang sangat mewah yang kami gunakan untuk memanjakan diri kami dengan tuala tangan sederhana yang kami gunakan setiap hari namun jarang perasan, tuala adalah antara barangan yang paling praktikal dan dipakai dengan baik di rumah.

Untuk membantu anda membuat keputusan yang betul dan mengelakkan kesilapan yang mahal, pasukan reka bentuk kami telah mengumpulkan petua utama mereka untuk membeli tuala yang sesuai untuk anda.

 

1. Kain tuala

Fabrik dan pembinaan akan menjadi pertimbangan utama pertama apabila membeli tuala baharu - terdapat berpuluh-puluh gaya berbeza di luar sana dan apabila banyak yang kelihatan dan berasa serupa, sukar untuk mengetahui perbezaannya. Kualiti tuala diukur dengan tahap penyerapan air. Tahap lin, pengecutan, tahan warna.

Pertama, lihat timbunan tuala. Longgokan ialah gelung pada tuala – panjang dan bilangan gelung akan menentukan sejauh mana daya serap tuala. Lebih banyak gelung setiap cm persegi dan lebih panjang, lebih banyak penyerap tuala anda.

Tuala boleh dibuat daripada pelbagai gentian, termasuk buluh, linen dan rami. Kapas setakat ini adalah gentian yang paling biasa digunakan untuk membuat tuala kerana ia lembut, gebu, bernafas secara semula jadi dan menyerap - semua kualiti yang anda cari dalam tuala yang baik.

 

2. Saiz tuala

Kebanyakan keluarga menggunakan tuala dalam kombinasi saiz untuk memenuhi keperluan hidup. Tuala mandi dan tuala tangan adalah yang paling biasa – ini ialah saiz yang anda akan dapati sebagai standard di kebanyakan bilik hotel dan merupakan tempat yang baik untuk bermula apabila membeli tuala buat kali pertama jika anda masih belum pasti apa yang anda perlukan .

Walaupun dimensi mungkin berbeza sedikit, ini adalah enam saiz standard untuk tuala:-

Tuala Klasik

               

Tuala Deluxe

3. Berat tuala

Berat tuala anda adalah satu lagi faktor penting dalam proses pemilihan. Berat yang berbeza akan sesuai untuk tugas yang berbeza - kebanyakan keluarga menggunakan tuala yang berbeza di dapur daripada yang mereka lakukan di bilik mandi utama kerana mereka menjalankan fungsi yang berasingan.

Unit standard berat yang digunakan untuk mengukur tuala ialah gram per meter persegi atau gsm. Lebih tinggi gsm, lebih padat dan lebih menyerap tuala itu. Apabila memilih gsm yang sesuai untuk anda, pertimbangkan untuk apa tuala itu akan digunakan dan berapa kerap - tuala yang lebih ringan akan kering dengan lebih cepat, manakala tuala yang lebih berat cenderung berasa lebih mewah.

Ringan - sehingga 350gsm 
Tuala ringan mempunyai gram terendah bagi setiap meter persegi - ia lebih nipis, lebih ringan dan biasanya tidak selembut tuala dengan gsm yang lebih berat. Tuala ini sesuai untuk kawasan lalu lintas tinggi di rumah kerana ia cepat dicuci dan dikeringkan – anda boleh menggunakannya di dapur atau pintu masuk untuk tugasan seharian. Tuala ringan juga sesuai untuk perjalanan ke gim, kolam renang atau pantai; ia mudah dilipat dan cepat kering sepanjang hayat semasa bergerak.

Berat sederhana - 400-600gsm 
Kebanyakan tuala standard mempunyai berat sederhana. Ia sama menyerap seperti tuala dengan gsm yang lebih tinggi tetapi tidak seberat atau padat, menjadikannya lebih cepat kering, lebih ringan dan lebih sejuk. Tuala berat sederhana sesuai untuk iklim yang lebih panas dan keluarga yang sibuk; ia cepat kering dan cukup tahan lama untuk menahan kehidupan di bilik mandi keluarga.

Berat berat - 700-900gsm 
Tuala berat adalah yang paling lembut dan paling mewah. Mereka sangat menyerap, hangat dan berasa sangat besar. Tuala berat adalah tahan lama dan tahan lama, dan walaupun lebih mahal, jika dijaga dengan betul akan bersama anda selama bertahun-tahun akan datang. Tuala yang lebih berat cenderung lambat kering, dan lebih baik digunakan untuk bermewah selepas mandi atau mandi dan bukannya untuk kehidupan keluarga seharian.

 

4. Memilih tuala

Memilih tuala yang betul bergantung kepada keutamaan, gaya hidup dan gaya reka bentuk dalaman anda. Fikirkan tentang tempat anda akan menggunakan tuala anda dan apa yang anda perlukan - anda mungkin mahu menyimpan satu set tuala yang lembut dan berat untuk bilik mandi tetamu dan menggunakan sesuatu yang lebih tahan lama dan ringan untuk bilik mandi keluarga.

 

5. Penjagaan tuala

Menjaga tuala anda dengan baik akan membantu mereka bertahan lebih lama dan kekal pada tahap terbaik mereka. Adalah idea yang baik untuk mencuci tuala anda sebaik sahaja anda mendapatkannya - ia memerlukan beberapa cucian untuk mencapai daya serapan maksimumnya, dan mencucinya dengan segera juga akan membantu menghalang sebarang kemungkinan pemindahan warna.

kegunaan harian 
Dua daripada bahaya yang paling biasa untuk tuala ialah menarik dan mengotorkan. Jauhkan tuala rumah anda daripada bersentuhan dengan produk pembersih kuat yang mengandungi peluntur untuk mengelakkan pewarnaan. Rawatan kulit juga boleh merosakkan tuala jadi berhati-hati juga; produk kuat dengan benzoyl peroksida khususnya terdedah kepada meninggalkan kesan kekal pada pakaian dan tuala.

Jangan risau jika tuala anda tersangkut atau ditarik - longgokan berbeza daripada rajutan tradisional dan tidak akan menyebabkan tuala terungkai. Potong gelung yang ditarik dengan berhati-hati dan tuala anda akan menjadi seperti baharu semula.

Mencuci 
Kebanyakan tuala boleh dicuci dalam mesin dengan api sederhana, tetapi sentiasa berbaloi untuk menyemak sebarang arahan penjagaan khas. Kumpulkan tuala berwarna bersama-sama dan gunakan serbuk pencuci penambah warna untuk mengekalkan warna. Tuala putih hendaklah dibasuh dengan barang putih lain untuk melindunginya daripada beruban. Walaupun menggoda, elakkan pelembut kain - ia menyalut tuala dan akan mengurangkan daya serapnya. Cara terbaik untuk memastikan ia kekal gebu adalah melalui proses pengeringan.

Pengeringan 
Mesin pengering sangat bagus untuk mengepam tuala selepas dicuci. Gunakan 'bola pengering' bertekstur untuk membantu mendapatkan udara di dalam tuala dan memulihkan teksturnya yang lembut dan gebu.